Type Here to Get Search Results !

Top 10 Current Affairs Questions with Answers of 01st December

0

Top 10 Current Affairs Questions with Answers of 01st December

 

Current Affairs Questions with Answers: Top 10 Current Affairs Questions with Answers of 01st December is being published in English. Which is very useful for the latest govt jobs.


Daily Current Affairs is published on this website in user-friendly language.

 

Important questions answer for UPSC, PSC, IAS, RRB, Banking, Civil Judge, District Judge, Patwari, Forest Department, IBPS, Clerk, SBI, RBI competitive examinations.

 

Top 10 Current Affairs Questions with Answers of 01st December
Top 10 Current Affairs Questions with Answers of 01st December

We are here for you to deliver the imperative Recent and Latest Daily Current Affairs of 01st December 2020, which have exclusive information of Latest Current Affairs of 2020 events from all newspapers such as The Economic Times, PIB, The Hindu, Times of India, PTI, Business Standard, Indian Express, and all Government official websites.

 

The purpose of this website is to provide Daily Current Affairs, latest updates related to foreign and Indian government policies, central and state government plans, sports movements, awards, day-days.

 

 

Top 10 Current Affairs Questions with Answers: 01st December 2020
 

👉 (1) MiG-29 ………………. Was developed by the company?

 

Answer: Mikoyan

 

Important Point -

 

It is a Russian all-weather carrier-based multirole fighter aircraft developed by the Mikoyan Design Bureau,

Which was developed in the late 1980s MiG-29M. It is described as a 4+ generation aircraft.

A MiG-29K trainer plane has crashed in the Arabian Sea.

This is the third crash of the MiG-29K in the last 12 months.

 

 

👉 (2) Dame Susan Jocelyn Bell Burnell is an astrophysicist of Northern …………………?

 

Answer: Ireland

 

Important Point -

 

Dame Susan Jocelyn Bell Burnell is an astrophysicist from Northern Ireland. She is a postgraduate student, she discovered the first radio pulsar in 1967.

His discovery was recognized with the 1974 Nobel Prize in Physics.

Recently, the Royal Society unveiled a new portrait of astrophysicist.

 

 

👉 (3) The Hayabusa 2 spacecraft has reached close to Earth with soil samples and data from the asteroid Rayug ……………… far from Earth?

 

Answer - 300 million kilometers

 

Important Point -

 

The Hayabusa 2 spacecraft has reached close to Earth with soil samples and data from the asteroid Rayug, about 300 million kilometers (180 million miles) from Earth

Which may provide traces or clues to the origin of the solar system.

It is expected to reach Earth and release a capsule containing precious specimens in southern Australia on 6 December.

 

 

👉 (4) "Dev Deepawali" is celebrated in ………………………?

 

Answer: Varanasi

 

Important Point -

 

Dev Deepawali is also known as "Festival of Gods",

Which is the festival of Kartik Purnima which is celebrated in Varanasi, Uttar Pradesh.

It falls on the full moon of the Hindu month of Kartika (November - December) and is 15 days after Diwali.

It is believed that on this day the gods descend on the earth to bathe in the Ganges.

 

 

👉 (5) ………………… and the United States Civil Nuclear Energy Agreement, also called the 123 Agreement?

 

Answer: North India

 

Important Point -

 

The Government of India and the United States Civil Nuclear Energy Agreement, also referred to as the 123 Agreement, have been extended for the next ten years.

India buys nuclear material from the United States on the basis of this agreement which took more than 3 years to sign as India is not a signatory to the Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT).

The Global Center for Nuclear Energy Partnership (GCNEP) was signed to expand the agreement.

 

 

👉 (6) What does the word Swan mean to Athena Swan?

 

Answer: Scientific Women's Educational Network

 

Important Point -

 

The concept started in 2005 by the UK from a program called Athena SWAN (Scientific Women's Educational Network), which is now being adopted by many countries.

The concept focuses on increasing gender equity in science, technology, engineering, mathematics and medicine (STEMM).

The Department of Science and Technology (DST), India is working on the same to increase the participation of women in science.

 

 

👉 (7) On which date is the International Day of Solidarity with the Palestinian people celebrated?

 

Answer: 29 November

 

Important Point -

 

International solidarity day with the Palestinian people is observed every year on 29 November.

In 1977, the General Assembly called for an annual observance of this day on 29 November.

This is because, on 29 November 1947, the Assembly adopted a resolution on the partition of Palestine.

 

 

👉 (8) ……………… .. Cartosat-2F dangerously. Has Russian satellite reached KanoPass-V?

 

North Indian Satellite

 

Important Point -

 

The Indian satellite Cartosat-2F has dangerously reached the Russian satellite Kanopus-V.

Both space agencies are taking care of the satellites and ISRO said that the exercise will be done only when it comes to a distance of about 150 meters.

The satellite was launched from the first launch pad at Sriharikota on 12 January 2018.

 

 

👉 (9) "Zircon" a hypersonic cruise missile is a famous missile of which country?

 

Answer: Russia

 

Important Point -

 

The "Zircon" hypersonic cruise missile is a Russian missile. Recently, Russia successfully tested this missile in the Arctic. This frigate was performed by Admiral Gorshkov.

It successfully hit a sea target of 450 km (km) in the Barents Sea at a speed of over 8.

For the first time, a single frigate test fired a "zircon" missile in early January, attacking a ground target 500 km away.

 

 

👉 (10) …………… is meant to ban utterance-based discrimination?

 

Answer - La Glottofobi

 

Important Point -

 

'La glottofobi' refers to a ban on pronunciation-based discrimination. France's National Assembly has taken the first step towards enacting legislation to prevent discrimination against people with regional accents across the country.

In the lower house of the French Parliament, the bill 'La Glottofobi' was approved with 98 votes against three.

 

--------------------*------------------------------------*------------------------------------------*-----------------------

 

If you have any kind of question-related to Top 10 Current Affairs Questions with Answers of 01st December 2020, then you can ask us using the comment section.

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad